ESZL zet 100.000 euro in voor samenwerking bedrijven in Zuid-Limburg


Economische Samenwerking Zuid-Limburg (ESZL) stelt een ton beschikbaar voor nieuwe initiatieven van samenwerkende bedrijven in crisistijd.

De coronacrisis heeft grote impact op bedrijven. Ondernemers moeten snel inspelen op de veranderende maatschappij en economie. De in de Economische Samenwerking Zuid-Limburg (ESZL) vertegenwoordigde partijen introduceren daarom het zogenaamde Kickstartfonds: een bijdrage aan initiatieven van samenwerkende bedrijven, die de kansen willen benutten die de veranderingen met zich meebrengen.

Via het Kickstartfonds kunnen samenwerkende ondernemers een bijdrage vragen van €10.000,-. Deze bijdrage is bestemd voor samenwerkende ondernemers in de regio Zuid-Limburg, met concrete initiatieven. Hun initiatieven moeten zich in de laatste fase van (door)ontwikkeling bevinden en/of op het punt van uitvoering staan. Het Fonds beschikt over een totaalbudget van €100.000,-.

Inspelen op kansen Het gaat om initiatieven waarmee samenwerkende ondernemers zich aanpassen aan de veranderende samenleving en economie en/of inspelen op nieuwe kansen die zich voordoen als gevolg van de coronacrisis. Haalbaarheidsonderzoeken worden niet gehonoreerd. Lopende projecten alsmede reguliere bedrijfsactiviteiten worden eveneens niet ondersteund. De bijdrage van het Kickstartfonds dekt maximaal vijftig procent van de totale kosten van een nieuw initiatief.

Gericht op samenwerking Het Fonds richt zich op initiatieven van samenwerkende ondernemers, niet op individuele bedrijven. Op deze manier vergroot de regeling de impact op de regionale economie van Zuid-Limburg.

Snelle afhandeling Vanwege de urgentie van de coronacrisis hanteert het Kickstartfonds een hoge snelheid qua aanvraag en beoordeling. Het besluit over toekenning wordt binnen 7 werkdagen na het indienen van een aanvraag genomen. De drie programmamanagers van ESZL nemen uiteindelijk het besluit.

Voorwaarden
  • Directe werking in of vanuit regio Zuid-Limburg
  • Geen (haalbaarheids)onderzoek, maar in de fase van doorontwikkeling naar uitvoering.
  • Uitvoering binnen 3 – 6 maanden
  • Niet voor reguliere bedrijfsvoering / bestaande / lopende activiteit
  • Individuele ondernemers komen enkel in aanmerking als hun initiatief significante impact heeft op een grotere groep ondernemers en niet alleen op het bedrijf van de aanvrager.
  • Het Kickstartfonds draagt maximaal 50% van de totale kosten
  • Kosten kunnen out-of-pocket zijn en ‘in-kind’


Aanvraag doen? Lees dan hier hoe u dat het best kunt doen.

Indienen voorstellen Voorstellen kunnen worden ingediend via info@eszl.nl, o.v.v. ‘Voorstel Kickstartfonds’, voorzien van contactgegevens (mail én telefoonnummer). Voor vragen en meer informatie kunt u contact opnemen met Dorothé van den Bosch, programmamanager MKB van ESZL: dorothe.vandenbosch@eszl.nl / 06 29050401

https://www.eszl.nl/kickstartfonds/
Elke vrijdag! Pitch jouw idee of uitdaging bij Open Brains


Wil jij jouw idee of uitdaging voorleggen aan een community van experts, creatievelingen en andere geïnteresseerden? En dan tot wel 50 tips krijgen waar je zeker een stap verder mee komt? Ga dan pitchen bij Open Brains!

Open Brains organiseert een wekelijkse innovatie- en brainstormsessie waar professionals, bedrijven, startups of studenten de kans krijgen hun innovatieve ideeën te presenteren aan de community. Een community met professionals op het gebied van onder andere marketing, hightech, agrofood, duurzaamheid, business development en financiële dienstverlening.

Dé kans voor de pitcher om zijn of haar idee om te toveren tot een businessmodel. Dé kans voor het publiek om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen en om ieders netwerk te vergroten. Open Brains vindt iedere vrijdagochtend van 8:30 – 9:30 online plaats en is vrij toegankelijk, aanmelden is niet nodig. Je kunt je wél aanmelden voor de wekelijkse Brainwave of jezelf aanmelden als pitcher bij Open Brains.

Meer info vind je hier: http://www.openbrains.nl
Direct inzicht in de relevante steunregelingen van overheden en financiële instellingen
  VNO-NCW en MKB-Nederland lanceren een nieuw corona-instrument voor ondernemers, dat onder meer berekent in hoeverre jij in aanmerking komt voor de overheidsmaatregelen en welke effecten die maatregelen hebben op jouw financiële positie de komende periode. De coronacalculator is inmiddels live gegaan.  

Aan toe zijn

Ondernemers komen door de Corona crisis acuut in de financiële problemen: omdat zij hun bedrijf verplicht hebben moeten sluiten, vanwege de thuisblijfadviezen van de overheid of door verstoorde (internationale) ketens. Vele ondernemers weten nu niet goed waar ze in aan toe zijn. ‘Met de nieuwe calculator helpen we ondernemers eenvoudig een weg te vinden in de steunmaatregelen die er zijn en welk effect ze hebben op hun liquiditeitspositie’, zegt VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer. ‘Zo proberen we extra ondersteuning te bieden in deze onzekere tijden.’  

Verfijnen en uitbreiden

Volgens MKB-Nederland-voorzitter Jacco Vonhof ‘doe je ondernemen niet alleen. Wij steunen ondernemers waar we kunnen. In de lobby, maar ook praktisch zoals met deze calculator. We blijven deze tool komende tijd op basis van alle ervaringen en ontwikkelingen steeds verder verfijnen en uitbreiden.’  

Actualiseren

De Coronacalculator zet alle steunmaatregelen eenvoudig op een rij. Ondernemers krijgen snel inzicht in welke regelingen op hen van toepassing zijn, en een indicatie van tegemoetkomingen, kredietmogelijkheden en belastinguitstel. Ook wordt er een indicatie gegeven van de persoonlijke liquiditeitspositie de komende periode, gebaseerd op de eigen bedrijfsgegevens. Alles staat bovendien overzichtelijk in één persoonlijk dashboard. Er is een directe link naar relevante aanvraagformulieren en er wordt antwoord gegeven op veel gestelde vragen. De calculator, waaraan KPMG Meijburg heeft meegewerkt, is veilig en werkt snel, stellen VNO-NCW en MKB-Nederland. Veranderingen in de regelgeving worden verwerkt in de calculator.   Klik hier en ga naar de Corona Calculator
Weet jij onze parkmanager te vinden?
Ben jij ondernemer op een bedrijventerrein in Sittard-Geleen of Stein en heb je een vraag, opmerking, klacht of uitdaging waarbij je hulp kunt gebruiken van onze parkmanager? Dan kun je hem altijd bellen of mailen.

 

Frank Jeuring
Telefoon: 06-36120168
E-mail: frank.jeuring@parkmanagementwm.nl